Nové nájomné byty chce mesto odovzdať do užívania do konca roka

16.11.2010 Svidník

Svidník 16. novembra (TASR) – Do novej bytovky s 18 sociálnymi bytmi nižšieho štandardu vo Svidníku by sa nájomníci mali nasťahovať už v priebehu decembra tohto roka.
Pre TASR to povedal prednosta Mestského úradu vo Svidníku Vladimír Popík.
Byty sú určené pre niekoľko rodín, ktoré donedávna žili v troch domoch na Goldbergerovej ulici. V marci 2009 sa zrútila časť jedného z bytových domov, ktorý obývali miestni Rómovia. Mesto dalo vypracovať statické posudky aj na dve susedné bytovky. Výsledky potvrdili, že majú narušenú statiku a preto ich radnica asanovala. Obyvateľov dočasne presťahovali do mestskej ubytovne.
Samospráva pôvodne plánovala postaviť 54 nových nájomných bytov v areáli bývalej strelnice, nedohodla sa však s vlastníkmi pozemkov a preto rozhodla o výstavbe na vlastných pozemkoch na Festivalovej ulici.
V súvislosti s financovaním výstavby troch obytných domov mesto v minulom roku požiadalo o dotáciu vtedajšie Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVaRR) a rovnako aj o úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB). Podarilo sa mu však získať peniaze len na jednu bytovku.
Náklady na jej výstavbu predstavujú 465.000 eur. Dotáciu viac ako 305.000 eur radnica získala od MVaRR a zároveň si vzala úver zo ŠFRB vo výške 101.730 eur.
\"Bytovka mala byť pôvodne dokončená už v auguste tohto roka. Termín sa však o niekoľko mesiacov predĺžil, nakoľko areál spoločnosti, ktorá mala dodať bytové bunky, bol počas povodní zaplavený. Momentálne prebieha inštalácia základného vybavenia a dom je tesne pred kolaudáciou, \" povedal Popík.
Výstavbou ďalších dvoch bytoviek sa koncom minulého týždňa zaoberalo mestské zastupiteľstvo. Podmienky na poskytovania dotácií sa zmenili a preto boli nútení prijať nové uznesenie.
\"Žiadosti sa budú prijímať od 15. januára 2011, bude to teda už úlohou novozvolených orgánov samosprávy. Keďže po voľbách bude potrebný nejaký čas na konštituovanie nových orgánov, zabezpečili sme, aby malo mesto pripravené všetky náležité podklady, \" uviedol prednosta.
Samospráva bude podľa Popíka žiadať o dotáciu na vybudovanie bytov vo výške 569.650 eur a ŠFRB o úver 244.130 eur. Predmetom žiadosti je aj 64.360 eur na technickú vybavenosť. Mesto plánuje z vlastných zdrojov na byty vyčleniť 106.305 eur. Podobne ako bytovka, ktorá je v súčasnosti pred dokončením, aj ďalšie dve vzniknú ako skladačky kontajnerového typu. V každom z domov sa má nachádzať 18 dvojizbových bytov so základným vybavením.
 

Vyberte región